Kategorijos

Ką būtina žinoti renkantis puodus
2014-10-21 08:14:22

Šiuo metu Lietuvoje yra gausi, įvairiausių puodų ir kitų virtuvės reikmenų pasiūla. Įsigyti indų galime turguje, prekybos centruose, užsisakyti internetu arba apsilankyti specializuotuose parduotuvėse.

Renkantis puodų komplektą reikia suprasti, kad ne tik kaina, yra lemiamas veiksnys, norint virtuvėje turėti kokybiškus indus, todėl geriausiai  yra juos rinktis specializuotose parduotuvėse. Kur indus jums parekomenduos atsižvelgiant į jūsų individualius poreikius ir gyvenimo būdą, bei suteiks garantiją.

Tobuli puodai turi pasižymėti šiomis savybėmis:

  • Jie turi būti tinkami naudoti ant modernių keraminių ir indukcinių ir visų kitų viryklių.
  • Indai turi turėti išgaubtą dugną.
  • Žaliava, iš kurios gaminami indai, turi būti nekenksminga sveikatai, t.y. - toksiškai neutrali. Ji turi būti higieniška, atspari smūgiams ir įpjovimams.
  • Indai turi būti paprastai prižiūrimi.
  • Indai turi turėti puikias kepimo/virimo savybes.

Šiuolaikinės viryklės yra visiškai lygiu paviršiumi, todėl joms reikalingi indai turintys itin gerą sukibimą su kaitlente. Todėl dauguma pirkėjų rinkdamiesi indus ieško indų su plokščiais dugnais.

 Tačiau puodų dugnai, kurie yra visiškai plokšti šaltoje būsenoje  plečiasi veikiami karščio ir tada beveik be išimčių jie plečiasi į išorę. Tai sąlygoja puodo “šokinėjimą” ant karštos viryklės, ilgėja virimo laikas ir sunaudojama daugiau energijos. Pirkėjas, nusipirkęs tokį puodą, vėliau jausis buvęs suklaidintas tikriausiai žemesnės kainos, kuri ir buvo pagrindinė pirkimo priežastis tuo metu. Tas truputis, kuris buvo sutaupytas pirkimo metu, bus keliskart viršytas vėliau.

Todėl renkantis indus jums patariame, rinktis indus su lengvai išgaubtais dugnais, nes veikiami karščio indai plečiasi ir puikiai priglunda prie kaitlentės. Tada ir galima pamatyti, kas yra geras puodas. Geri puodai yra tie, kurie šaltoje būsenoje, turi  lengvą išgaubimą į vidų, tam ,kad, jį šildant jis galėtų išsiplėsti ir tokiu būdu pasiekti optimalią padėtį ant karštos viryklės virimo metu.

Silit Tyrimų Centras, bendradarbiaudamas su viryklių gamintojais, sukūrė naują žaliavą puodų gamybai-Silarganą.

 Silarganas - tai nauja metalo rūšis, susidedanti iš labai kieto feromagnetinio “Silit” plieno, padengto keramika.

Naujos kartos puodai, pagaminti iš Silargano, gavo Schott patvirtinimą, taigi garantuojama, kad yra tinkami naudoti ant keraminių ir indukcinių viryklių.

 Silarganas turi daug puikių savybių:

Silarganas nekenkia sveikatai. Puodai yra ypatingai lygūs,  toksiškai neutralūs ir higieniški kaip stiklas. Jų paviršiuje nėra nikelio, o tai svarbu žmonėms, alergiškiems nikeliui.

 Silargano paviršius yra ypatingai tvirtas ir turi ilgalaikį, mažai priežiūros reikalaujantį blizgesį.

Bavarijos prekybos kontrolės tarnyba paskelbė, kad nepastebėta jokių spalvos ar blizgesio pakitimų puodo išorėje ir viduje net ir po 1000 plovimų .

Silarganas yra tamsus, todėl turi ypatingai geras virimo savybes

Jūs žinote, kad vasarą dėvint tamsius drabužius yra šilčiau negu dėvint šviesius. Jie sugeria šilumą, kai tuo tarpu šviesios spalvos ją atspindi.

 Silargano priežiūra labai paprasta

Silarganas yra ypatingai lygus, faktiškai neturintis paviršiuje porų. Todėl valyti reikia tik su karštu vandeniu ir kempine.

Šiuo metu Lietuvoje, Vokietijos virtuvės reikmenų gamintojas „Silit“, pristato  naujos indų kolekcijos komplektus „Modesto“ su Silargano danga, kuriems gamintojas pritaikė itin didelę nuolaidą.

 Sėkmės gaminant Silit įmonės, Silargano dangos  induose.